bladlus - Angreb af bladlus - foto husrad.comBladlus, larver og andre skadedyr holdes naturligt nede af hvepse og andre nyttedyr men da mange ikke er interesseret i at have hvepse i deres haver fjernes eller udslettes mange hvepse og derved har bladlusene ikke så mange modstandere der kan holde bestanden nede.

Man kan også være udsat for larveangreb, der findes mange forskellige typer men tilfælles har de at larverne simpelthen spiser bladvæksten og svækker planterne og det er ikke specielt kønt at se sine roser blive spist.

Den hyppigste måde at bekæmpe skadedyr er ved at sprøjte med gift, denne løsning har dog den ulempe at man også bekæmper alle nyttedyrene og man tilføre derved til den onde spiral.

Bekæmpelse af larver

Den bedste bekæmpelse er simpelthen at fjerne larverne med fingrene og træde dem i stykker, det er der stadigvæk ikke noget dyr der er blevet resistent imod. Det er dog meget tidskrævende og det er ikke altid at man kan finde larverne da de kan finde på at skjule sig om dagen for beskyttelse. Det kræver derfor at man går planterne igennem 2-3 gange for at sikre sig at man har de fleste bekæmpet.

Universel bekæmpelse af larver og bladlus

Man kan til både larver og bladlus bruge gamle husråd har vist sig at afskræmme og bekæmpe skadedyrene.

Insektsæbe

Man kan ved hjælp af en opløsning af brun sæbe og vand, bekæmpe sine skadedyr. Sådan blandes din egen insektsæbe.

  • 1 dl flydende brun sæbe.
  • 1 dl husholdningssprit.
  • 8 l vand.

Husk at få skyllet sæben af efter ½ til 1 time.

Hvidløgsblaning

Man kan også anvende hvidløg som afskrækker mange skadedyr, man kan enten "plante" hvidløg rundt om planterne, ved at stikke løgene ned og dække med jord, så suger roserne selv noget af hvidløget op. Man kan også presse sine hvidløg og blande med vand og sprøjte sine planter med denne blanding, så holder skadedyrene sig væk.

  • Pres et par fed hvidløg i en halv liter vand og lad blandingen trække et døgn.
  • Si derefter hvidløgene fra og spray blomsterne med vandet. Så skulle bladlusene gerne forsvinde. Gentag evt. efter et par uger.