blind-date-tipsI starten er et forhold ikke noget problem, men for at kunne bevare det gode forhold er det vigtigt at du forstår hvad et består af.

I parforholdet gælder det samme, som gælder for resten af dit liv: din indstilling og holdning er lige så vigtig som dine handlinger. De fleste menneskers personlige værdier er integritet, ærlighed, indføling, entusiasme o.lgn. Hvis vi alle sammen tog dem med ind i parforholdet og levede efter dem, ville skilsmisseraten uden tvivl falde drastisk. Og parterapeuter ville blive arbejdsløse.

Se vores gode råd om et velfungerende parforhold.

1) Et parforhold kræver fleksibilitet

Et parforhold kræver fleksibilitet og evnen til at sætte sine egne behov i baggrunden i forhold til partneren. Der er nødvendigt at være fleksible i et nyt parforhold og tilpasse sig partneren, samt den nye virkelighed. To fremmede med forskellige karakterer skal fra nu af leve deres liv sammen, så det er svært at opretholde de gamle adfærdsmønstre. Fleksibilitet og viljen til at omstille sig er altså et vigtigt aspekt i et parforhold, som gerne skal holde i mange år.

2) Oprethold lidenskaben i jeres parforhold

Det kan være svært at opretholde lidenskaben i et parforhold, som ikke længere er så friskt som i begyndelsen. Hverdagen har bidt sig fast i arbejde, aftaler og opvask. Men lad dig ikke afskrække. Pust liv i den daglige lidenskab. Passionen er nemmere at holde liv i end du umiddelbart måske tror. Overrask for eksempel din partner med en eksotisk aftensmad eller et boblebad. Og glem ikke: Hvis du virkelig er engageret i din partner, kan du opretholde et passioneret parforhold hele livet.

3) Giv din partner rum

Hvis dit parforhold strækker sig over en årrække, har du fået indblik i, hvad vedkommende indeholder af egenskaber. Hvilke er hans stærke sider og hvor ligger hans svagheder? Hvordan kan jeg støtte ham/hende og frem for alt, hvordan kan jeg selv opbygges og styrkes. Denne nærhed er vigtig for at skabe tillid i parforholdet, men desværre kan den fremkalde en form for frygt, og hos enkelte vil denne frygt føre til, at man viger tilbage. Derfor giv jer selv spillerum for jeres egne aktiviteter og jeres egne venner. Hvad taler imod en aften om ugen, hvor hver enkelt forfølger sine egne hobbyer?

4) Kommunikation er vigtigst i et parforhold

Kommunikation er grundlag for enhver menneskelig relation. Det er ikke uden grund, at vi har skabt en så stor, omfattende og komplekst system, såsom det menneskelige sprog. Der er en grund til at stenalderfolket begyndte at danne ord – nemlig for at knytte relationer. Vi ved alle, at et parforhold uden den tætte kommunikation og meningsudveksling hurtigt bliver kedeligt og livløst. I skal derfor finde fælles temaer, der inspirerer jer begge, så kommer kommunikationen naturligt. En ærlig og åben kommunikation i et parforhold giver tryghed og gensidig tillid.

5) Vis forståelse for din partners problemer

Den menneskelige nærhed i et parforhold er grundlaget for, at man ved præcis, hvor partneren er svag og sårbar. Den viden om sårbarhed bør ikke udnyttes, men tværtimod bidrage til at hjælpe partneren, hvis denne har problemer. Partnerne behøver ikke sige noget, de kender hinanden og ved, at der er problemer, som nu skal løses sammen.

6) Et parforhold lever af afveksling og forandring

Er hverdagen landet i jeres parforhold? Det giver dig nok stabilitet og sikkerhed. Det bør dog ikke forhindre, at I er åbne for nye ting. Forandring er en del af livet og vores samfund - så hvorfor skulle den ikke findes i et parforhold? For at et forhold ikke skal blive kedeligt og stillestående, er det vigtigt med forandringer og afveksling. Gå i byen! Kender du den nye restaurant på hjørnet? Er den nye film af Steven Spielberg værd at se? Vis for eksempel interesse for din partners nye job, måske finder du det mere spændende, end du havde forestillet dig.

7) Find fælles ritualer i jeres parforhold

Selvom forandring er vigtig for at pynte på hverdagen, bør man ikke glemme, at alle forhold også bør indeholde faste ritualer. Disse giver et fundament og tryghed. Hold ferie sammen på bryllupsdagen. Gå til teatret en gang om måneden og derefter ud at spise.

8) Humor: Parforhold med et glimt i øjet?

Du er munter og kræver en masse af livet. Så hvorfor skulle et parforhold være dræbende alvorligt? Grin ad dig selv og sammen med din partner. Humor gør livet lettere - og det gælder selvfølgelig også i et forhold. Måske har du valgt din partner på grund af hans/hendes humor. Så hvis noget går galt, eller hvis partneren glemmer at gå ud med skraldespanden. Tag det roligt og grin af det.

9) Sammenhold i gode og dårlige dage

"I gode og dårlige dage", citatet, vi alle kender fra de smukkeste drømmebryllupper. Og alligevel er der skilsmisser og partnerskaber som ikke holder. Men som I holder sammen i gode tider, bør I også holde sammen i dårlige tider. Økonomiske og personlige kriser overvindes bedre når man er et par. Din partner kan være en vigtig støtte.

10) Et seriøst parforhold: Tid til tosomhed

Kan du huske i begyndelsen, da I tilbragte alle frie minutter sammen? Og nu? Man har ingen fri minutter og tilbringer heller ikke tid sammen. I løbet af et langvarigt parforhold, mindskes tiden for samvær og tosomhed. Men det kan ændres. Tilbring tid med fælles aktiviteter, spis i hvert fald fælles morgenmad i weekenden. Det er livgivende for et langt forhold at forny hverdagen værdsætte hinandens selskab.

11) Tag medejerskab for forholdet - og dets problemer

Hvis der er et problem i dit parforhold, har du medansvar for det. Der findes ingen ofre, kun frivillige – og hvis du er martyren, den sårede eller lidende part i forholdet, så er det fordi du har vist din partner, at du lader dig behandle på den måde. Tag ejerskab for dit forhold til din partner og betragt dig selv som en voksen, kompetent ressource i stedet for som et offer. Der er aldrig kun én part, der er skurken i forholdet, og det er heller ikke muligt for den ene part at redde et skrantende parforhold. Der skal to til det hele. Et parforhold er et fælles projekt.

12) Tag risiko for at være sårbar

At ønske, håbe og åbne dig for din partner gør dig sårbar, men samtidig er det også netop dét, der giver dig chancen for at få, hvad du vil have. Hvis du ikke tør ønske, håbe eller åbne dig, har du slet ingen chancer. Vil du spille i lotteriet, må du købe en lodseddel. Sætter du ikke dig selv på spil, kan du ikke vinde, og lader du frygt (f.eks. angsten for at miste eller for at blive skuffet) styre dit liv, så har du gjort dig selv til offer. Kærlighedens pris er angsten for at miste. Du kan ikke elske nogen uden at mærke angst - og du kan heller ikke garantere, at du vil elske nogen til du dør. Der findes ingen garantier, når det gælder følelser.

13) Accepter din partner

Hvis du giver accept, er der større chance for at du får accept – alene fordi du virker åben og imødekommende, når du ikke kritiserer, forkaster eller lukker af. Alt, hvad du gør skaber enten distance eller nærhed i dit parforhold. Og det gælder faktisk også alt det, du ikke gør og ikke siger. Accepter, at din partner er helt forskellig fra dig. For sådan er det nemlig, også selvom I har meget til fælles.

14) Fokuser på dét, du kan lide

Hvilke positive egenskaber har din partner? Glem problemerne og smerten for et øjeblik. Tænk tilbage på dét, der fik dig til at ønske nærhed og venskab med din partner. Er det der stadig? Alle mennesker (også du) har sider og egenskaber, som andre ikke kan lide. Det gør dig ikke til en dårlig eller ikke-elskeværdig person, men til et mangesidet menneske. Accepter, at din partner har sider, du ikke bryder dig om. Og at du selv har det!

15) Støt din partner

Anerkend din partners synspunkter og forskellighed fra dig. At anerkende betyder ikke at erklære sig enig – tværtimod betyder det, at du er villig til at se jeres forskelligheder i øjnene. I stedet for at nedgøre eller kritisere kan du fortælle din partner, at du er uenig. Sig også, hvad du er enig i. Hvis det drejer sig om noget, hvor I er nødt til at nå til enighed, så er det essentielt, at I som udgangspunkt ved præcis, hvor enigheden slutter og uenigheden begynder. Behandl din partner lige så respektfuldt som du vil behandle Onkel Åge eller en medpassager i bussen. At du er uenig, vred eller såret berettiger aldrig til respektløs opførsel

16) Aflever din frustration på rette sted

Reflekter ærligt over, hvad der irriterer eller frustrerer dig og kald det ved navn. De negative sider du ser i din partner er meget tit de samme, du ikke bryder dig om i dig selv, og når du tager ejerskab for dem, vil du opdage at samspillet mellem jer ændrer sig. Det er ikke ukærligt at sætte ord på det negative.

17) Vær ærlig og direkte

Sig, hvad du mener – åbent og uden omsvøb. At sige ét og mene noget andet, at holde noget tilbage for at undgå den andens vrede eller sårethed eller at tie stille af angst for at miste er med til at forkludre kommunikationen og forholdet mellem jer, og uanset hvad der kommer ud af munden på dig, så taler dit kropssprog højlydt. Forsøg at udtrykke dine følelser på en voksen og ansvarlig måde, uden anklager og fantasier. Ved at være ærlig rodfæster du dit forhold på integritet i stedet for løgn og fantasi.

18) Vil du have ret eller vil du være glad?

Overvej, om det du gør når din partner irriterer dig, virker efter hensigten. Og hvis det ikke virker, så gør noget andet. Hvis han/hun har travlt med at overbevise dig om, at du har uret, så sig f.eks. "Jeg er ikke enig, men jeg vil heller ikke diskutere det mere nu." Foreslå, hvornår du vil tage emnet op igen: "Jeg vil tænke over hvad du har sagt, og så kan vi tage det op, når børnene sover." Vigtigt: Lad være med at gå rundt og nages over at du måske føler dig uretfærdigt behandlet. Gør i stedet noget, der gør dig og partneren glade og gør det muligt at flytte dit fokus, mens du samler energi: køb blomster, lav en frisk kop kaffe, giv din partner et kys. I er uenige om dette emne – ikke om, hvorvidt I vil leve sammen. Du behøver altså ikke forkaste alt ved din partner eller hele forholdet, blot fordi I er uenige om lige netop dette.

19) Hold på værdigheden

Skænderier og perioder med disharmoni optræder i de fleste parforhold, og det er både naturligt og i orden at blive vrede på hinanden indimellem. Men lad ikke knubbede ord skramme forholdet mere end højst nødvendig. Brug ikke skældsord, øgenavne og trusler – og undgå at manipulere eller kontrollere. Hvis du får lyst til at gøre noget at det ovenstående, så sig det: "Jeg har svært ved at beherske mig lige nu, så jeg trækker mig lige et øjeblik". Det kan du gøre ved at holde mund, give time–out tegn eller forlade stuen. Det er vigtigt, at I på forhånd har aftalt, hvad der er acceptabelt at gøre, så den anden kan forstå og respektere hvad der foregår.

20) Vær selv den forandring, du ønsker

Gør din kærlighed proaktiv. Lad være med at dvæle ved det negative, som er sket – ret blikket og energien fremad og behandl din partner, som du gerne selv vil behandles. Et parforhold er ikke nogen købmandsforretning, og der behøver ikke nødvendigvis at være ligevægt hele tiden mellem give og tage. At give skaber kærlighed, både til dig selv og til partneren. At tage imod skaber kærlighed, både til dig selv og til partneren.

Et sidste tip:

I et forhold, går det op og ned men man må ikke lade sig slå ud. Et seriøst parforhold kræver engagement og hårdt arbejde - men resultatet er det værd!