tandpineTandpine kaldes i fagsprog for odontalgia og vedrører smerter fra tænder og deres omkringliggende bløde væv, som f.eks. tandkød.

Selvom de færreste er i tvivl, når de har tandpine og smerten kan være intens, kan den være svær at lokalisere. Tit kan man selv have svært ved at afgøre hvilken tand, der gør ondt og andre gange kan tandpinesmerter "snyde", så årsagen til smerten og selve smertefølelsen ikke stammer fra den samme tand.

Det sker også, at smerter fra andre steder i kroppen føles som tandpine – almindeligvis smerter fra bihulebetændelse eller kæber.

Tandens nerve

En tand har flere lag. Yderst på kronen findes emaljen og yderst på rødderne findes cementen. Disse to ydre hårde lag skal beskytte den underliggende dentin, som omgiver tandens nerve, pulpa. Pulpa er placeret i pulpakammeret i tandens indre. Vi kan ikke føle noget fra hverken emaljen eller cementen, men kun fra tandens indre og det inderste af dentinen.

anatomi tand31

Hvorfor gør det ondt?

Hvis der sker skader på emaljen eller cementen som f.eks ved cariesangreb, kan bakterier trænge ind i dentinen og måske helt ind i pulpakammeret. Dette kan irritere nerven og forårsage betændelse. Betændelsestilstande giver hævelse, men fordi tandens indre er ueftergiveligt bliver presset på nerven stort og det kan føles meget ubehageligt.

Et hårdt slag på en tand kan også give tandpine. I sådanne tilfælde er det selve slaget, der kan være årsag til, at der opstår en betændelsestilstand i tandens indre som kan give smerter.

Følsomme tandhalse


Isninger i tænderne eller jag i forbindelse med indtagelse af kolde madvarer er noget som mange mennesker kender til i større eller mindre grad. Nogen kan også få forbigående smerter, når de drikker eller spiser noget varmt. Dette skyldes ofte områder på tænderne, hvor dentinen ikke er beskyttet af emalje, hvilket gør tanden mere påvirkelige overfor temperaturændringer. Der kan være mange årsager til at dentinen er blottet en eller flere steder og det kan være en god ide at spørge tandlægen, hvis man er generet af det.

Hjælp til tandpine

Hvis smerten i tanden ikke er akut, kan tandsmerter dulmes med smertestillende mod tandpine. En kombination af Ibuprofen (Ipren) og Panodil er ofte et effektivt middel mod tandpine midlertidigt.

Nelliker indeholder den æteriske olie eugenol, som virker smertestillende og desinficerende, og derfor bruges det mod bakterier i munden og mod tandpine. Duften af nelliker er en del af den karakteristiske lugt hos tandlægen.

Hvis man har tandpine, vil friske sin ånde op eller have gavn af den desinficerende virkning, kan man tygge på hele nelliker. Ved tandpine kan man også bruge den æteriske olie (kryddernellike) og blande med lidt madolie og smøre det ømme område.

KONTAKT TANDLÆGEN hurtigst muligt! Tandpine bliver kun værre jo længere tid der går.